Supercar Megabuild: Porsche Panamera

GEPLAATST IN news

We moesten het geheim houden totdat het programma op TV was geweest, maar nu mag de hele wereld het weten. ZIPtuning, expert op het gebied van het tunen van auto’s, werkte mee aan een uitzending van National Geographic. Hierin werd een Porsche Panamera Hybrid omgebouwd naar een supercar. Het resultaat: een wagen met nog meer pit, nog meer kracht en nog meer efficiency op het gebied van brandstofverbruik, én: een prachtig stukje televisie.

In de uitzending van ‘Supercar Megabuild’ volgen we de Britse auto-(her)ontwerper Kahn van Kahn Design in Bradford (UK), wiens oog op de Porsche Panamera is gevallen. De Panamera is, anders dan de doorsnee Porsche waarbij vooral sportiviteit de toon voert, gemaakt om comfort en praktisch nut uit te stralen. De wagen oogt minder spannend en elegant dan zijn sportieve broertjes. Voor Kahn en zijn team dus een uitdaging.

Supercar voor op de Chinese zakelijke markt

Juist vanwege het sportieve karakter, het ruime interieur, én de naam, is de Porsche Panamera zeer gewild onder de groeiende elite van Chinese zakenlieden. Kahn denkt er met een restyling een extra dimensie aan toe te kunnen voegen en wil met de gerestylde Porsche Panamera de Chinese markt veroveren. Een uitdaging, want in China worden wagens die niet energie-efficiënt zijn, zwaar gestraft met extra belastingen. Tenslotte rijden er in ’s werelds snelst groeiende economie al steeds meer wagens rond en is de toenemende luchtvervuiling in China een groot probleem. De mannen zullen dus in alles het milieu in hun achterhoofd moeten houden. Zodoende wordt er gekozen voor een milieuvriendelijke hybride uitvoering, die in slechts drie weken helemaal moet worden ‘gepimpt’.

Chiptuning Panamera Hybrid

Onderdeel van het herontwerpen van deze drie liter V6 hybride is ook dat de motor zal worden gechiptuned, waardoor ze hem net zo krachtig willen maken als de V8 benzinemotor van de nabije concurrent. Om de wagen te testen, wordt ermee op de Duitse Autobahn gereden. Daar, waar geen snelheidslimiet geldt, draait alles om snelheid en efficiency. Daar ook, in de nabijheid, vinden de designers het bedrijf ZIPtuning, expert op het gebied van het tunen van auto’s. In de Vlaamse vestiging in Evergem herprogrammeren de experts van ZIPtuning de software van het motormanagementsysteem (de zogenoemde ECU) van de Porsche Panamera. Dit levert een aanzienlijke winst op van 58 pk en 114 Nm. Het oorspronkelijke aantal paardenkrachten van 306 pk neemt toe naar 364 pk en het koppel, oorspronkelijk 441 Nm, wordt opgehoogd naar 555 Nm.

Naast de software optimalisatie zijn er diverse mechanische aanpassingen gedaan zodat de Panamera opmerkelijk zuiniger in verbruik is dan oorspronkelijk. Dit maakt de wagen nóg aantrekkelijker voor de Chinese zakenman en is het resultaat een ware supercar.

Benieuwd naar het resultaat van deze supercar? Check voor meer uniek beeldmateriaal de project cars pagina en de gehele uitzending van National Geographic.

Gerelateerde berichten