De Audi A3 1.8 TFSI van ZIP is een GTI killer

GEPLAATST IN chiptuning

We snappen dat niet iedereen zit te wachten op het uitgedoste uiterlijk en imago van een Golf GTI. Sommige mensen doen het liever wat meer bescheiden. Zij besteden hun centjes liever aan premium in plaats van ruitjesbekleding, een rood biesje en een paar grote GTI-badges. Met de Audi A3 1.8 TFSI zit je goed, maar om de snelheidsbeleving gelijk te trekken met de GTI kom je langs bij ZIPtuning.

 

De 1800cc grote 1.8 TFSI motor zien we door het hele VAG-gamma voorbij komen. In de A3 geeft het turboblok een maximaal vermogen van 160 pk af. Bij 1.500 rpm komt de maximale trekkracht van 250 Nm vrij. De Fuel Stratified Injection, ook wel FSI, laat het blok efficiënt met brandstof omspringen.

 

Om de motor te voorzien van echte ‘GTI-power’ zijn de engineers aan de slag gegaan met een test-A3. De auto werd voorzien van de benodigde meetapparatuur en zowel op de weg als op de testbank uitgebreid geanalyseerd. Door in de hoge toeren het vermogen op te schroeven werd het karakter van de motor een stuk verfijnder. Samen met een hoger koppel in de lage toeren en een verbeterde gaspedaalrespons was het resultaat om trots op te zijn.

 

Ondanks de relatief compacte cilinderinhoud trekt de 1.8 TFSI de A3 met enorm veel zelfvertrouwen vooruit. De motor is na de chiptuning veel meer in balans en kruipt gretig in de toeren. Op commando brullen er 212 paarden op los. Met een acceleratie van 0-100 km/h in 6,9s is de A3 net zo snel als de Golf VI GTI.

 

De kwaliteit van de afstelling ligt hem ook in het feit dat het tijdens rustige ritten ook prima vertoeven is in de A3. De 313 Nm aan koppel maken snel opschakelen mogelijk, waardoor ook de efficiëntie van het blok vergroot is. Een vrachtwagen inhalen kan voortaan gemakkelijk in het zesde verzet. Het verbruik stijgt na de tuning niet, waardoor de GTI-killer wel een stuk zuiniger is dan zijn sportieve Volkswagen broertje.

 

Wie voor GTI-geld liever in stijl aan komt rijden kiest voor de Audi A3. Met de 1.8 TFSI van ZIPtuning boet je qua snelheid en kracht niks in. Sterker nog, je bespaart aan de pomp en hebt als premium rijder de keuze tussen een comfortabele of sportieve rit. Onze klant, meneer Fabe is enthousiast. “Na de tuning rijd je in een monster” zo schrijft hij. Ook is hij erg te spreken over de stilte van de motor: “Nu hoor je praktisch helemaal niets meer”.

Gerelateerde berichten