BMW 116i razendsnel met chiptuning van ZIP

GEPLAATST IN chiptuning

Fantastisch rijplezier met de 116i na tuning

Leaserijders die een snelle wagen willen, kiezen met grote regelmaat voor de BMW 1-serie. Tenslotte is het een heerlijke en compromisloze wagen. Toch viel er nog wel wat aan te verbeteren. Dat deed de fabrikant door de BMW 116i te introduceren. Maar testrijden bij ZIPtuning toonde aan dat de huidige 1-serie niet pittiger is dan de vorige. Een gemiste kans, vinden we. Want door chiptuning kunnen het koppel en het aantal paardenkrachten sterk verbeterd worden.

 

De BMW 1-serie neemt binnen het C-segment een bijzondere plek in. Tenslotte is de bolide de enige in zijn klasse met een in lengte geplaatste motor en achterwielaandrijving. Een klassieke keuze die zijn populariteit niet schaadt. Sterker nog, cijfers tonen aan dat de BMW 1-serie de bestverkopende premium-hatchback van dit moment is. Dat laat zich eenvoudig verklaren. Tenslotte is het een wagen die volledig de ‘look and feel’ van BMW uitstraalt. Zowel van buiten, als van binnen. De 1-serie bevat een overzichtelijk dashboard en een eenvoudige bediening. Dit zorgt ervoor dat jij als bestuurder volledig automatisch de noodzakelijke handelingen uitvoert. Gemak wat het rijcomfort dus alleen maar extra ten goede komt.

 

De 116i als een racepaard

De 116i beschikt over een comfortabele 136 pk sterke viercilinder motor, die bijzonder alert reageert als we het gaspedaal aanraken. Niet nerveus, maar opmerkzaam, zoals dat hoort. Al in de lage toerentallen herken je het aangename ‘gebrul’ van de BMW, maar ook daarna ronkt de motor krachtig door. Trap je ‘em op zijn staart, dan gaat hij er als een waar racepaard sportief vandoor. Zeker, we begrijpen waar de populaire leasestatistieken vandaan komen. Het is een heerlijke wagen! Sterker nog, voor een handgeschakelde personenauto is er in deze klasse weinig beters verkrijgbaar. Zeker weten, de algehele rijdynamiek van de BMW is ongeëvenaard. 

Krachtig, comfortabel en robuust! Zo heeft BMW een reputatie hoog te houden als het gaat om het onderstel. Bovendien is de 1-serie in principe ‘gewoon braaf onderstuurd’. Daarnaast past BMW een nieuwe vorm van elektronische stuurbekrachtiging toe, zonder dat dit het oude vertrouwde comfortabele gevoel wegkaapt. Ook prijzen BMW-rijders het feit dat de wagen niet superstrak op de weg ligt, waardoor het rijgedrag geheel des BMW’s blijft. 

 

Chiptuning BMW 116iFantastisch na chiptuning

Klinkt allemaal fantastisch, toch? En dat is het ook. Maar later we eerlijk zijn, 136 pk is leuk net als een koppel van 220 Nm. Maar echt bijzonder is het niet. Na chiptuning van ZIPtuning beschikt de 116i daarom ineens over 222 paardenkrachten en is het koppel van 220 Nm naar 313 Nm gebracht. En dat merk je! De mooie resultaten na chiptuning zijn te realiseren doordat in de 116i dezelfde motor zit als in de 114i met 102 pk en in de 118i met 170 pk. Alleen is de 116i met 136 begrenst in het motormanagement.

 

Bestuurders die al lyrisch waren over hun BMW 116i vóór de tuning, weten na tuning nog amper te beschrijven welk euforisch gevoel ze ervaren. ‘Mijn BMW 116i is met meer dan 80 PK extra een heel andere auto geworden’, stelt Laurens van der Stok: ‘Ik had twijfels of de tuning in combinatie met een automatische versnellingsbak wel goed zou werken. Volledig onterecht. Vóór de tuning vroeg ik mij dikwijls af wanneer reageert nu de motor en wanneer reageert nu de versnellingsbak? Dat is inmiddels verleden tijd. De reactie is snel, voelt logisch en – voor mij heel belangrijk – zeer comfortabel aan! Want meer comfort en meer ontspannen rijden was het doel van de tuning.’ Het veel grotere koppel van de motor, in combinatie met de automatische versnellingsbak, zorgt er bij Laurens voor dat de motor zijn werk stiller, sneller en veel krachtiger doet. ‘Zelfs in de volledige sportstand (zowel voor het motormanagement als voor de versnellingsbak) is de auto niet alleen bloedsnel, maar blijft het rijden ook nog eens bijzonder comfortabel’, zo stelt hij. ‘Heel anders dan voor de tuning, toen de aandrijflijn van de auto zich in de sportstand nogal zenuwachtig en voor mij niet bijster prettig gedroeg. Kortom een dikke 10 voor ZIPtuning.’

Wil jij jouw 116i ook naar een hoger level brengen? Vraag dan nu vrijblijvend informatie aan, of maak een afspraak in een van onze vestigingen!

Gerelateerde berichten