ZIPTUNING TUNING WEKELIJKS BINNENKOMENDE FAVORIET: BMW 520 I 2017-2018-2019 – 2020 + Stage 1 Gearbox Upgrade

GEPLAATST IN nieuws

De BMW 5 Serie weet al tientallen jaren lang de harten van velen te veroveren. In de jaren ’70 wist de BMW 5 Serie de autowereld al te veroveren met een ‘boxy’ vorm, die inmiddels wel verdwenen is. De populariteit van de BMW 5 Serie is echter niet verdwenen. BMW heeft er namelijk voor gezorgd dat enkele van de belangrijkste kenmerken, die het oorspronkelijke model zo populair maakten, zijn toegepast in de modernere versies. De mooi geboden achter-stijl aan de achterportieren geeft de moderne modellen de typische BMW charmes mee.

De fantastische besturing van de BMW 5 Serie

De betrokken aandrijving is altijd de kern van de BMW 5 Serie geweest, en dat is het nog steeds. Hoewel hij altijd in staat is geweest grote afstanden af te leggen zonder het minste protest, heeft de BMW 5 Serie door de jaren heen een grijns op het gezicht getoverd van degene die achter het stuur zit wanneer de wegen bochtig worden. De originele auto deed het, en de nieuwste versie doet het ook. Het weg- en stuurgedrag is zeer direct en scherp. Als je het aan mij vraagt is dit de best sturende auto in zijn klasse. De solide bouwkwaliteit is ook altijd aanwezig geweest, hoewel die begin jaren 2000 een beetje wankelde. Dat betekent dat de BMW 5 Serie altijd in staat is geweest om alles aan te kunnen wat je ermee wilt doen, of het nu gaat om even boodschappen doen of om het doorkruisen van het land.

Pure hightech in de BMW 5 Serie

De BMW 5 Serie heeft altijd al voorop gelopen op het gebied van technologie, waarbij veel van de voorzieningen die in het topsegment van de 7 Serie te vinden zijn, eerder naar de 5 Serie sijpelen dan naar andere auto’s in het BMW-gamma. De nieuwste versie bewijst dat eens te meer – hij zit boordevol hightech uitrusting die gadgetliefhebbers zeker zal bekoren.

De meest recente BMW 5 Serie, de G31, kwam in 2019 met vrijwel onmiddellijk succes. Het is een logische opvolger van de G30. Hij ging een stuk verder dan de auto die ze vervingen, namelijk de F10, en bood een hightech interieur en een efficiënter motorengamma. Hoewel de stylingwijzigingen niet echt baanbrekend waren, hadden de ontwerpers van BMW het uiterlijk van de BMW 5 Serie uiteindelijk voldoende aangepast om hem goed te onderscheiden van de populaire F10 modellen.

Gebaseerd op hetzelfde platform als de 7 Serie, biedt de nieuwste BMW 5 Serie ook meer interieurruimte, en een Touring versie betekent dat er een optie is voor degenen die een beetje meer ruimte in de kofferbak willen. Sindsdien is er een hybrideversie geïntroduceerd, waarmee de BMW 5 Serie wordt geëlektrificeerd.

De BMW 5 Serie biedt de nieuwste in-car technologie

Door de jaren heen zien we het interieur steeds rijker worden als het gaat om technologie. Dit geldt voor verreweg de meeste merken auto’s. BMW blijft hierin natuurlijk niet achter. De nieuwste BMW 5 Serie komt met de nieuwste in-car technologie. Een opvallende functie is ‘Gesture Control’, waarmee je bepaalde aspecten van het infotainment van de auto – zoals het audiovolume – kunt wijzigen door simpelweg met je hand voor het dashboard te zwaaien. Het is een slimme functie en, hoewel de bediening aanvankelijk wat vreemd aanvoelt, wordt het al snel een tweede natuur, vooral onderweg.

Met de BMW 5 Serie krijg je waar voor je geld

Vergis je niet, de BMW 5 Serie is een topmodel en je kunt verwachten dat de prijs dat weerspiegelt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je wel satellietnavigatie, automatische airconditioning en verwarmde stoelen krijgt, maar dat is dan ook alles. Voor deze prijs krijg je een relatief eenvoudige BMW 5 Serie om in te stappen en mee weg te rijden. Hoeveel je ook betaalt, je krijgt altijd een goede rijervaring, of het nu gaat om de 520i in de basisuitvoering of om de 530d xDrive M Sport.

Eén van de zaken waarvoor je op je hoede moet zijn, is de verleidelijke optielijst. Dit is het geval met de meeste premium fabrikanten. Zelfs een klein aantal opties kan de totale prijs van de auto snel opdrijven. Het is iets om voorzichtig mee te zijn als je jouw auto vanaf nul samenstelt, maar let goed op cruciale opties als je tweedehands koopt, zeker met het oog op de waarde in geval van doorverkoop.

Uiterlijk en imago van de BMW 5 Serie

De BMW 5 Serie weet de grens tussen stijlvol en overdreven goed te bewandelen. De enorme roosters aan de voorkant spreken voor zich, maar het ontwerp is goed uitgevoerd en ziet er net zo goed uit bij een school om de kinderen op te halen als bij een vijfsterrenhotel. Dit is een auto waar je gewoon overal de juiste indruk mee maakt. Vooral M-Sport auto’s zien er goed uit op de weg en als ze geparkeerd staan, dankzij grote lichtmetalen wielen met ingewikkelde ontwerpen en een lichte daling van de rijhoogte. Als jij op zoek bent naar de meest ‘dynamisch’ ogende versie van de BMW 5 Serie, dan is dit de beste keuze.

De BMW 5 Serie biedt een interieur om van te genieten

De fantastische uitstraling van de buitenkant zet zich zeker voort aan de binnenkant. Het interieur van de BMW 5 Serie is zeer goed afgewerkt, met veel hoogwaardige materialen. Het is wel afhankelijk van de specificaties. Kies een donkere kleur lederen bekleding en in combinatie met een donkere hemelbekleding kan dat een nogal ingetogen interieur opleveren. Kies voor een lichter interieur en een panorama dak, en het interieur van de BMW 5 Serie wordt veel lichter en ruimtelijker. Uiteindelijk blijft het een kwestie van smaak. Wat jij ook kiest, alles wordt gedomineerd door een groot centraal infotainmentscherm, waarmee je de functies, zoals satellietnavigatie en mediafuncties, bedient.

BMW 5 Serie ZIPTUNING UPGRADE 184 PK -> 262 PK

Er is veel keuze als het gaat om de aandrijving van de BMW 5 Serie. Het aanbod varieert van een 2,0-liter benzinemotor in de 520i tot een 3,0-liter bi-turbo dieselmotor in de topversie van de 530d. Ze zijn allemaal uitgerust met een automatische transmissie en hoewel de meeste motoren hun vermogen alleen naar de achterwielen sturen, in traditionele BMW stijl, kunnen veel modellen worden uitgerust met BMW’s xDrive all-wheel-drive systeem, dat meer vermogen toevoegt in gladde omstandigheden. De motoren worden allen aangestuurd door de BOSCH MD 1 en de BOSCH MG 1 ECU’s.

Dan is er nog de M5 van de laatste generatie, met een 4,4-liter V8 met dubbele turbo, die 592 pk en 750 Nm aan koppel ontwikkelt. Ook deze maakt gebruik van het xDrive vierwielaandrijvingssysteem, zij het op een meer prestatiegerichte manier dan de ‘gewone’ auto’s in de BMW 5 Serie. Hij rijdt in 3,2 seconden naar 100 km/u en haalt 155 km/u, en is aantoonbaar één van de beste generaties M5 ooit. Natuurlijk krijg je met deze auto niet half zo goede verbruikscijfers als met een BMW 5 Serie met dieselmotor – maar dat mag je verwachten van de krachtigste auto uit het 5 Serie-gamma.

Gebruikskosten van de BMW 5 Serie

Natuurlijk is het interessant om te weten hoe de gebruikskosten liggen, zeker in deze tijd. De gebruikskosten van de BMW 5 Serie zijn over de hele linie redelijk, zelfs de benzinemotoren met een kleinere cilinderinhoud kunnen goede zuinigheidscijfers leveren. Wij zouden echter niet voor deze motoren kiezen; de 520d in de basisuitvoering heeft het karakter van de auto tot op de bodem en biedt meer dan genoeg kracht voor in de stad of op de snelweg, en als je iets meer prestaties wilt, is de 530d ook een prima keuze. Maar als je de kosten volledig wilt drukken, dan is de 530e plug-in hybride een geweldige optie. Daarmee kun je in de stad alleen op elektriciteit rijden, maar heb je toch de extra flexibiliteit van een verbrandingsmotor. De elektrische actieradius is niet groot. BMW claimt iets meer dan 45 kilometer, maar het is genoeg voor een snelle rit naar de winkel of een ritje door de stad.

Belangrijke aandachtspunten om op te letten?

Natuurlijk is BMW een merk dat echt voor kwaliteit staat en bij ieder model de nodige garanties biedt. BMW staat bekend om zijn degelijke betrouwbaarheid, en hoewel de vorige 5 Serie modellen last hadden van problemen met de ophanging en de banden, zou dat bij de nieuwe modellen zeker geen probleem moeten zijn. Zoals gezegd is er veel meer technologie aan boord, en ook daar zou je in principe geen problemen mee moeten ervaren. Met de nieuwste BMW 5 Serie krijg je zonder meer waar voor je geld.

Rivalen van de BMW 5 Serie

De BMW 5 Serie kan een prima keuze zijn, maar het is ook goed om je bewust te zijn van concurrerende modellen. De Mercedes E-Klasse is één van de belangrijkste rivalen van de BMW 5 Serie, dankzij de uitstekende kwaliteit van het interieur en het efficiënte motoraanbod. Ook de onlangs uitgebrachte Audi A6 heeft een indrukwekkend interieur. Tot slot kun je kijken naar de Volvo S90 en V90, die beide een andere kijk hebben op executive design, maar op een typisch Scandinavische, minimalistische wijze.

Gerelateerde berichten