ZIPtuning is echt beter

GEPLAATST IN news

Over chiptuning doen veel wilde verhalen de ronde

Over chiptuning doen veel wilde verhalen de ronde. Het zou niet werken of zelfs slecht zijn voor uw motor. Niets is minder waar áls u tenminste de juiste tuningoplossing kiest. Alleen ´echte´ tuning, dus het aanpassen van de motorsoftware zoals ZIPtuning dit doet, is veilig. Let dus goed op waar u uw auto laat tunen en welke techniek het tuningbedrijf toepast. Het spreekwoord “Goedkoop is duurkoop” gaat zeker op voor tuning.

Pas op met de powerbox

Chiptuning houdt in dat de prestaties van de motor van uw auto worden geoptimaliseerd. Dat kan op verschillende manieren. Het kan bijvoorbeeld via een powerbox, tuningbox, chip, stekkerdoos of andere losse module die met een kabeltje aan de ECU (de hersens van uw motor) wordt bevestigd. Wij noemen ze weleens “Knutselkastje” De module geeft als het ware signalen af via alleen een klein weerstandje, waardoor de waarde veranderd en de motor anders reageert. Niet alles, slechts de meest gangbare zaken als de inspuithoeveelheid en temperatuur. U heeft dus terecht de indruk dat uw auto anders rijdt, maar dat komt slechts door een manipulatie van de meest opvallende parameters. En daarin schuilt het gevaar voor uw motor.

Schade tot gevolg

Door alleen de inspuitdruk (raildruk) te verhogen, neemt de ingespoten dieselhoeveelheid drastisch toe. Dit levert in eerste instantie misschien meer koppel, maar eigenlijk ontstaat een situatie die vergelijkbaar is met het vervroegen van het inspuitmoment. De motor zal dus een hogere of zelfs veel te hoge topdruk en temperatuur opbouwen. Een standaard motor en ECU houdt dit niet lang vol. Door de te hoge verbrandingstemperatuur in de commonrail en cilinderkamerdruk vertoont de gemiddelde zuiger bovendien al snel barsten, waardoor compressieverlies optreedt. Het uiteindelijke resultaat daarvan kan een gat in de zuiger zijn. En verder? Een abnormaal hoge koppelingsslip. Een luider draaiende motor (meer ‘dieselklop’). Schade aan de automatische versnellingsbak. Kortom, u kunt dus maar beter niet aan een powerbox beginnen.

Hoe dan wel?

Geen auto is hetzelfde, zelfs niet als het merk, type en bouwjaar gelijk zijn. Echt goede tuning houdt daarom in dat de software zelf op maat wordt aangepast – en niet extern wordt gemanipuleerd. ZIPtuning leest de software van uw ECU uit, past hierin alle parameters aan die nodig zijn voor een soepeler en zuiniger rijgedrag en plaatst deze software daarna terug. De software zélf wordt dus aangepast en wordt niet beïnvloed door externe hardware. Bovendien worden alle parameters specifiek voor úw auto handmatig ingesteld door hoogopgeleide software-experts. Daardoor krijgt u nooit te maken met bijverschijnselen die standaard powerboxen meebrengen, zoals een sterkere rookontwikkeling of zelfs een hoger (in plaats van het beloofde lagere) brandstofverbruik. Kiest u voor tuning, kies dan voor ´echte´ tuning, dus voor een aanpassing van de software zelf. Dat biedt u de zekerheid dat de levensduur van uw motor niet wordt aangetast. Om dat nog eens extra te onderstrepen biedt ZIPtuning een groot aantal garanties, zoals twee jaar motorgarantie en zelfs drie jaar garantie op het juist functioneren van de software. Garanties die geen enkele aanbieder van powerboxen u waarschijnlijk durft te geven!

Gerelateerde berichten