ZIP Ecotuning: haal meer rendement uit je diesel!

GEPLAATST IN nieuws

Vele bedrijfsauto’s, campers en andere kilometervreters gingen je voor!

Het zuiniger afstellen van dieselmotoren is één van de ZIPtuning USP’s. Het is al meer dan 15 jaar een populaire pijler onder onze software oplossingen. Het is al jaren bewezen dat de diesels efficiënter afgesteld kunnen worden. Vaak is het bij diesels met een hogere cilinderinhoud mogelijk om 6 tot 7 procent aan brandstofbesparing te behalen, maar ook bij diesels met een kleinere inhoud, die we tegenwoordig vaak zien, kan er zeker een serieuze slag gemaakt worden.

Het effectief zuiniger maken van je diesel

Door de optimalisatie van de torque curve via her-programmatie op de ECU, zijn mooie waarden te bereiken. Zo heeft ZIPtuning veel klanten met campers die na de tuning een stuk zuiniger zijn, voornamelijk in bergachtig gebied, waardoor er zeker op lange afstanden aantrekkelijke besparingen te behalen zijn. Ook zijn er ZIP klanten die een deel van hun wagenpark voorzien hebben van een tuning, waardoor de werknemers met ladingen van 4 tot 6 ton veel betere resultaten behalen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan MAN TGE 2.0 TDI uitvoeringen en Mercedes Sprinters met 119 CDI motoren. Zo zijn Mercedes Sprinters van een klant van ons, waarbij de auto’s door heel Nederland rijden, na de ZIP aanpassing zuiniger, waardoor deze klant wekelijks tot wel honderden euro’s bespaart. Dit is natuurlijk een geweldig voordeel, bovenop het extra rijcomfort voor alle chauffeurs.

10 aandachtspunten bij het zuiniger maken van je diesel

Wanneer je jouw dieselauto zuiniger wilt maken als het gaat om het brandstofverbruik, en wilt profiteren van een hoger koppel, dan zijn er in de basis een aantal zaken om rekening mee te houden. Wij geven je inzicht in 10 aandachtspunten om te overwegen voordat je jouw diesel laat tunen.

1. Moderne dieselmotoren

De modernere dieseltechnologie heeft enorme vooruitgang geboekt in termen van brandstofefficiëntie en koppel. Nieuwere dieselauto’s zijn over het algemeen zuiniger dan oudere modellen.

2. Turbochargers

Een turbocharger kan het koppel van een dieselmotor aanzienlijk verhogen, wat resulteert in betere prestaties bij lagere toerentallen. Dit kan helpen om zuiniger te rijden, voornamelijk omdat je de motor minder hoeft te belasten. ZIPtuning turbo remapping is hierbij een key indicator.

3. Cilinderinhoud

Dieselauto’s met een grotere cilinderinhoud hebben over het algemeen meer koppel, wat gunstig kan zijn voor prestaties en brandstofefficiëntie. Wel is het belangrijk om hier rekening te houden met het feit dat het verband tussen cilinderinhoud en efficiëntie complex is, omdat andere factoren ook een rol spelen.

4. Versnellingsbak

Een versnellingsbak met meer versnellingen kan helpen om het brandstofverbruik te reduceren door de motor efficiënter te laten draaien bij verschillende snelheden. Soms is een ZIPtuning gearbox upgrade een extra mooie toevoeging op de bestaande configuratie. Wij raden dit in het bijzonder aan bij grote vermogensveranderingen.

5. Gewicht

Lichtere auto’s hebben over het algemeen minder energie nodig om voort te bewegen, wat gunstig kan zijn voor de brandstofefficiëntie. Overweeg dus een dieselauto met een lager gewicht als efficiëntie belangrijk voor je is.

6. Rijgedrag

Jouw rijstijl en rijgedrag hebben ook invloed op het brandstofverbruik. Het is goed om je hier bewust van te zijn, zodat je effectief voor verbeteringen zorgt. Soepel rijden, met een gelijkmatige snelheid. minder accelereren en minder remmen, kan de efficiëntie verbeteren. De ZIPtuning eco-files kunnen hier een waardevolle bijdrage leveren.

7. Onderhoud

Regelmatig onderhoud van de motor, zoals het vervangen van lucht- en brandstoffilters, kan helpen om de efficiëntie te handhaven. Het is in alle gevallen aan te raden om te zorgen voor regelmatig, vakkundig onderhoud om de brandstofbesparing optimaal in stand te houden.

8. Banden

Het gebruik van banden met een lage rolweerstand kan het brandstofverbruik verbeteren. Moeten de banden van je diesel vervangen worden? Dan is het dus zeker goed om hier extra aandacht aan te besteden bij het maken van je keuze. Uiteraard is het daarnaast ook belangrijk om de bandenspanning met regelmaat te controleren en, indien nodig, te optimaliseren.

9. Hybride of plug-in hybride

Overweeg ook diesel-hybride of diesel plug-in hybride modellen als je een nog betere brandstofefficiëntie wilt, vooral als je veel stadsritten maakt. Ook deze auto’s zijn tegenwoordig allemaal te modificeren met een stage 1 tuning ECO file.

10. Elektrificatie

In sommige markten worden dieselauto’s gecombineerd met mild-hybride of zelfs een volledig elektrische aandrijving om de efficiëntie verder te verbeteren. Mercedes, Audi en BMW leveren deze dieselauto’s, welke tegenwoordig tot de meest schone motoren mogen worden gerekend. ZIPtuning heeft hier al mooie doorontwikkelde aanpassingen voor die de auto nog verfijnder laten draaien, naast het sportievere element uiteraard.

Gerelateerde berichten