• Bekijk extra vermogen

Oplossing voor het roetfilter probleem


Is het roetfilter van je auto verstopt? Heeft de auto storingen door het roetfilter en wil je motorschade voorkomen?
 

Vrijwel alle turbo motoren vanaf 2006 zijn voorzien van een roetfilter, ook wel Diesel Particulate Filter (DPF) genoemd. Een DPF houdt roetdeeltjes tegen waardoor het milieu wordt gespaard.

De deeltjes die worden afgevangen, afhankelijk van het soort filter, worden ongeveer elke 1.000 km verbrand. Dan start het motormanagement het actieve regeneratieproces. Om het fijnstof te verbranden, zijn er enkele minuten temperaturen nodig van zo’n 600 à 750 graden Celsius. Deze hoge temperatuur wordt bereikt door tijdens het normale functioneren van de motor extra brandstof tijdens de uitslagslag te injecteren. Regeneren van het roetfilter kost dus altijd brandstof. De brandstof verbrand mee en doet de uitlaatgastemperatuur flink stijgen. Deze procedure duurt 5 tot 10 minuten.

Naast actieve regeneratie is er ook passieve regeneratie. Dit vindt plaats tijdens lange ritten. De temperatuur van uitlaatgassen loopt tijdens lange ritten op richting 350 tot 500 graden Celsius en aangezien het roetfilter dichtbij de motor zit, wordt de temperatuur hoog genoeg om de opgevangen roetdeeltjes langzaam maar zeker te verbranden.


 

Problemen met het roetfilter

Bij korte ritten kan vaak het actieve regeneratieproces niet succesvol worden afgerond. Daarnaast ontstaat er meer roetuitstoot bij een koude motor en raakt het filter hierdoor eerder verzadigd. Omdat het filter bij de korte afstanden ook niet op temperatuur komt, wordt ook de passieve regeneratie niet uitgevoerd en verbranden de roetdeeltjes niet.

Een roetfilter gaat gemiddeld 100.000 km mee aangezien roetdeeltjes maar één keer verbrand kunnen worden. Het roetfilter loopt hierdoor na verloop van tijd vol en raakt verstopt. Een verstopte roetfilter zorgt voor veel tegendruk in de motor met mogelijke motorschade tot het gevolg. Doorrijden met dit probleem is daarom geen optie en het reinigen van het filter is daarom noodzakelijk.

 

Hoe wordt een roetfilter gereinigd?

Bij reiniging van het roetfilter maken wij gebruik van een tegendrukmeting en een kanaalbreukonderzoek. Deze methodes zorgen ervoor dat de afvoercapaciteit van het roetfilter hersteld wordt tot op een vergelijkbaar niveau als de afvoercapaciteit van een nieuwe roetfilter.

Wij reinigen een roetfilter alleen wanneer de technisch staat in orde is. Dat wil zeggen:

- De keramische inzetstuk is niet gebroken of gescheurd.
- Het roetfilter bevat geen diepe deuken, gaatjes of is verroest.

Om een hoogstaande kwaliteit te leveren onderzoeken wij het roetfilter nogmaals nadat het roetfilter succesvol is gereinigd.

TIP van onze experts:
De katalysator moet ook regeinigd worden. Anders is een verdere verstopping van het roetfilter mogelijk!

 

Voordelen door het reinigen van het roetfilter:

- Kostenbesparing dat op kan lopen tot 2.000 euro.
- 98% van de roet en de as residuen worden verwijderd.
- Kwalitatief hoogwaardige verwijdering van alle roet- en asresten. In het bijzonder de verwijdering van de niet-brandbare asdeeltjes.
- Het roetfilter functioneert hetzelfde als een nieuw roetfilter.


 

Wat kost roetfilter reiniging en waar kan dit?

Om het roetfilter te reinigen is het nodig dat je bij onze vestiging langskomt met het roetfilter. Wanneer je langskomt verwijderen wij het roetfilter van de auto en zullen wij deze reinigen. Het reinigen van een roetfilter is niet eenvoudig gedaan. Vandaar dat wij de wagen minimaal een halve dag nodig hebben.

Voor de prijs om het roetfilter te reinigen verzoeken wij je contact met ons op te nemen via het telefoonnummer 088 - 116 77 77.
 

Pas op!

Er zijn bedrijven die roetfilters niet op de juiste manier reinigen. Zo zijn er bedrijven die het roetfilter reinigen met water onder hoge druk of perslucht. Water vernietigt in veel gevallen de laag van het roetfilter.

Bij verkeerde reinigingspogingen vervalt onmiddelijk de fabrieksgarantie. Verkeerd reinigen verkort daarnaast vaak de daaropvolgende reinigingsintervallen. Dat komt doordat niet alle resten uit het roetfilter verwijderd zijn of doordat er schade is ontstaan. Bespaar jezelf onnodig hoge kosten en laat jouw roetfilter door een professioneel bedrijf reinigen.

 

Wil je een oplossing voor het roetfilter probleem van jouw auto?


Druk dan nu op de onderstaande knop en vraag meer informatie aan! 

Informatie Roetfilter Reinigen Aanvragen

Bel gerust als je nog vragen hebt naar één van onze vestigingen

Openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag, van 9 tot 18 uur.